Menu Close

7 особености,

6 min to read

които определят “Уроци на трейдъра милионер” като уникална книга

Най-силната реклама за “Уроците” идва не от някой друг, а от Уорън Бъфет:

“Ако искаш да стенеш пекар – казва той, – учи се от пекаря, ако искаш да станеш милионер – учи се от милионера!”

Първите три заглавия от поредицата излизат последователно като електронни издания и всяко от тях се радва на голям успех сред читателите, което за определен период им отреждаше място сред най-продаваните е-книги. А след излизането и на третото заглавие, за повече от 1 месец сред топ 10 на бестселърите на Хеликон са и трите книги едновременно. Това красноречиво говори, че книгите са интересни и полезни на българските читатели. Все пак обаче можем да откроим 7 особености, които определят “Уроци на трейдъра милионер” като уникална книга:

1.Пресъздава истински лично преживени неща

За разлика от много други книги за финансовите пазари, в които авторите преразказват, това, което са научили и прочели от други книги или от интернет, „Уроци на трейдъра милионер“ проследяват истинското израстване на един начинаещ индивидуален инвеститор, заел се да управлява личните си финанси и тръгнал по обичайния път на пробите и грешките.

„ В тази книга разказвам за моето „висше образование” по трейдинг – пише авторът. – Преди да срещна моя ментор, стажът ми на финансовите пазари наброяваше малко повече от две години. През този период бях усвоил много знания, всеки ден работех пред монитора, но упорито ми се изплъзваше. За успех дори не можеше и да се говори, защото имах в пасива си два фалита и половина, а сумарните ми загуби значително надвишаваха печалбите. Преломен момент в моята кариера беше запознанството ми с трейдъра милионер и уроците, които получих от него.“

  1. Среща ни с реален и много преуспял трейдър

Прототипът на главния герой е напълно реален човек, с богат опит във финансовата сфера, а понастоящем управител на базиран в Европа хедж фонд с няколкостотин милиона капитали на инвеститори в него. Въпреки това той е напълно земен и дори особено колоритен като начин на изразяване и разсъждения. Неговата реч е изпъстрена с метафори и сравнения, които се запечатват в съзнанието на читателите.

„Новите ми знания за борсовата търговия са толкова необичайни – не крие възхищението си авторът, – че реших непременно да ги предоставя на българските читатели в тази книга. Пресъздавам ги по същия непринуден начин, по който достигнаха и до мен самия. Може би в това е тяхната магия.“

  1. Не е сухо научно четиво, а направо приключенска книга

„Уроци на трейдъра милионер“ не пресъздава научни теории за финансовите пазари, а се занимава с личността на инвеститора, който търгува за собствена сметка, лично взима решенията и лично носи последствията от тях. Само по себе си, целият този процес е едно огромно приключение и предизвикателство за психиката и характера на индивидуалния трейдър. Но приключенският дух на книгата не се изчерпва само с това.

Повествованието ни води на екзотични места в България и чужбина, а обстановката, в която героите разговарят, често се преплита със същината на разискваните теми. Случайното запознанство, започнало на малко плажно барче в Созопол, прераства в приятелство и в следващите страници четиримата герои се срещат и на други емблематични морски градове. Всяка една от книгите в поредицата е позиционирана на ново място и затова в пряк и преносен смисъл пълното издание е истинско приключение 4 в 1.

  1. Подходяща е както за начинаещи, така и за напреднали.

Всяка една книга от „Уроци на трейдъра милионер“ надгражда предишната, а пълната поредица като цяло създава стройна система от знания как трейдърът да възприема пазара и своята работа на него. В този смисъл книгата е подходяща за абсолютно начинаещи, защото създава естествената среда, в която да се „инсталират” всички теории и стратегии за търговия на финансовите пазари. Това ще помогне на начинаещите да си спестят много грешки, пари и нерви, които обичайно съпътстват трупането на опит в трейдинга.

Много колеги с дългогодишен опит на пазара обаче споделят, че книгата е предизвикала коренна промяна в техните разбирания и действия, а като следствие – и в техните резултати.

„Наученото от трейдъра милионер ми помогна да преподредя в съзнанието си всички трейдърски знания, които имах до този момент, и да ги допълня с ефективна търговска стратегия. Провокираха ме да развия трейдърско мислене и прагматичен поглед върху пазара. В следствие на тази вътрешна промяна аз успях да рестартирам своя трейдинг и категорично да подобря моите търговски резултати.“

  1. Популярно пресъздава съвременни икономически теории

Макар и без претенции за научност, „Уроци на трейдъра милионер“ по популярен начин разглеждат популярни икономически теории. Поведенческите финанси, за които мнозина са чували, тук заемат основно място и то не като гола теория, а като практически примери от реалната работа на всеки индивидуален инвеститор. Непринудено и леко диалозите навлизат в дълбочини на психологията, които са от решаващо значение за постигането на дългосрочни положителни резултати.

Друго важно и изключително актуално разбиране, намерило място в уроците на преуспелия трейдър, е механизма за взимането на решения. Тази тема стана особено популярна през 2017 г., когато амepиĸaнcĸият иĸoнoмиcт Pичapд Taлep получи Hoбeлoвa нaгpaдa за своите изследвания, с които  “e изгpaдил мocт мeждy иĸoнoмичecĸия и пcиxoлoгичecĸия aнaлиз нa индивидyaлнoтo взeмaнe нa peшeния”.

“Изcлeдвaйĸи пocлeдицитe oт oгpaничeнaтa paциoнaлнocт, coциaлнитe пpeдпoчитaния и липcaтa нa caмoĸoнтpoл, тoй пoĸaзвa ĸaĸ тeзи чoвeшĸи чepти cиcтeмaтичнo зacягaт индивидyaлнитe peшeния, ĸaĸтo и peзyлтaтитe oт пaзapa”, ce ĸaзвa в oбocнoвĸaтa нa Kpaлcĸaтa швeдcĸa aĸaдeмия нa нayĸитe. Независимо и няколко години по-рано тези разбирания са залегнали в „Уроци на трейдъра милионер“.

 

UNIKALNA

  1. Читателите откриват себе си

Повествованието във всяка от книгите се води от първо лице единствено число, а авторът е реален участник на финансовите пазари. Затова неговите преживявания са абсолютно автентични и напълно типични за всички трейдъри. Благодарение на това всеки от читателите открива себе си в ролята на главния герой, а съветите на трейдъра милионер сякаш са отправени към него самия.

Това личи от многобройните отзиви, които читателите изпращат до автора вече няколко години подред. Десетки от тези отзиви са намерили място в единствена по рода си книга за книгите, съставена единствено от възторжените мнения на читатели и почитатели на „Уроци на трейдъра милионер“.

“Възможността да общувам с читателите ми дава важна обратна връзка и увереност, че „Уроците“ са ценни и полезни – пише в нейния предговор авторът Стефан Трашлиев. – Мнозина споделят, че са открили себе си в книгите, намират описани своите лични трейдърски истории, както и отговори на индивидуалните си проблеми.

  1. Книга не само за трейдинга, но и за живота

Всеки един от диалозите в книгата директно кореспондира с мисленето на читателите. Преуспелият колега не предлага готови решения, а бавно и постепенно те въвежда в система от разбирания, които могат да те направят успешен. Тези разбирания започват с настройки на ума, преминават през програмиране на характера, допълват се със стратегия за постигане на печалба и завършват с превръщане на инвеститора в машина за пари.

Тези разбирания обаче не са ограничени само в търговията на финансовите пазари. Те могат да бъдат приложени във всяка сфера на инвестирането и във всяка област, където се стремим да постигнем реализация. Най-кратко и точно това формулира една известна телевизионна журналистка по повод представянето на „Уроците“:

„Книга не само за трейдинга, но и за живота!“

Повече за „Уроци на трейдъра милионер“, анотация на съдържанието, мнения на читатели, избрани сентенции и 70 страници безплатно от първата част можете да намерите в лендинг страницата на книгата. Там ще намерите и линк как да закупите тази уникална книга, която непременно ще промени вашето мислене, действия и резултати.

 

 

Posted in Акценти
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.