01

Трейдингът изисква от нас специфични настройки на ума. Причината за това е, че търговията на световните финансови пазари е дейност, която не прилича на никоя друга. Ето някои неща, които могат да поставят началото на менталната подготовка на начинаещия трейдър:

Мощта на финансовия пазар

Първото нещо е да си създадете представа за мащаба на това, в което участвате. Тази представа трябва да стане базата за вашето мислене като индивидуален трейдър. Това, което наричаме пазар е сумарното поведение на огромна маса хора, които във всеки един момент правят сделки за милиони долари. На този фон ние сме като песъчинки в океана. Трябва да работите съзнателно върху тази представа в съзнанието си, защото когато сте пред екрана на монитора, вие не можете да усетите колко е грамаден и мощен пазара.

Движещите сили на пазара

В базовото ниво на вашето мислене като индивидуален трейдър трябва задължително да залегне и представата как се променя цената. Това става напълно обективно, прозрачно и демократично – на основата на търсенето и предлагането. Представете си въже, което от двете страни го дърпат стотици хиляди хора.

Този образ е много полезен за визуализация на пазара и аз ви препоръчвам да го използвате във вашето мислене като индивидуален трейдър. Благодарение на него винаги занапред ще знаете, че когато цената стои на едно място, това е защото силите са изравнени. Търговията на световните финансови пазари съществува благодарение на противоположните мнения на участниците. За да е опънато въжето трябва да се дърпа и от двете страни. Никога не забравяйте, че на пазара във всеки един момент има участници, които са на диаметрално противоположни позиции. Поради тази причина никога не може да сте напълно категорични, че цената ще спре на предполагаемо от вас ниво.

Електронното стадо

Има една особеност на пазара, която макар да се проявява сравнително рядко, трябва непрекъснато да я имате предвид като индивидуален трейдър. Става въпрос за бързината, на която пазарът е способен. За описанието на това явление ще се позова на термина електронно стадо. Неговите представители са хиляди в офиси по целия свят и с едно кликване те са в състояние да преместят колосални количества пари за броени минути. При възникване  на заплаха подобно на животинските им събратя те се втурват панически в някаква посока. За нас като индивидуални трейдъри това може да има както ефекта на джакпот, така и последствията на опустошително цунами.