Menu Close

Системата ХИТ – въпроси и отговори

5 min to read

Холистичната интрадей търговия бързо предизвика интерес заради постигнатите добри търговски резултати.

Веднага след публикуване на информацията на успешния тест на търговската система ХИТ към мен започнаха да валят въпроси. По причина на моята активна популяризаторска работа и особено след издаването на поредицата от книги „Уроци на трейдъра милионер“ аз контактувам лично със стотици български трейдъри. Мнозина от тях веднага се заинтригуваха от холистичната интрадей търговия и особено от устойчивите положителни резултати, постигнати с тази система. Затова реших публично да отговоря на най-важните въпроси, които те ми поставят:

Системата ХИТ - въпроси и отговори

В: Защо наричаш търговската система холистична?

О: Вече от няколко месеца популяризирам своята концепция за холистичния трейднинг. Както и друг път съм подчертавал, тя е настоящият етап от моето професионално израстване. До него достигнах след уроците на трейдъра милионер, които лично изкарах и които подробно съм описал в четири книги, събрани в пълно издание под същото име. Моят ментор Тим настоятелно апелира да обследваме движещите сили на пазара и да търгуваме в синхрон с играчите, които контролират цената.  Това е много важен елемент както в концепцията, така и в системата ХИТ. Не е достатъчно да се интересуваме само от промяната на цената, без да отчитаме кой стои зад тази промяна. Този логически процес съм нарекъл структурен анализ и той е предпоставка за цялостно (холистично) осмисляне на пазара.

В: Продължаваш ли да ползваш техническия анализ?

О: Пет години съм изучавал и практикувал технически анализ и той е част от моето умение да възприемам пазара. Установих обаче, че той НЕ ми дава достатъчно добри основания за влизане в позиция и затова продължих да търся начини как да „разгадая“ движещите сили, които контролират цената. Успявам да постигна това на задоволително ниво с помощта на структурния анализ. Затова считам, че той е свързващо звено между фундамента и техниката, но за съжаление такива знания напълно отсъстват от традиционните обучения. С други думи – не съм се отказал от техническия анализ, но в търговската система ХИТ той има за мен само помощни функции при взимането на конкретните търговски решения.

В: Ти ли измисли структурния анализ или някъде си го изучил?

О: Школите и обученията в нашата страна предлагат на трейдърите някаква комбинация от фундаментален и технически анализ. В резултат на това, начинаещите се фокусират само върху ценовото движение и взимат търговски решения въз основа на новини, графични фигури, комбинация от свещи,  индикатори и нива . Това обаче е само повърхността на пазара. Знанията и инструментите, които използвам за структурен анализ получих изцяло от чужбина. На бутиковия семинар на Тим в Барселона, описан в Програмиране на успех – книга втора от „Уроци на трейдъра милионер“, аз се запознах с колеги от цяла Европа. Продължихме да поддържаме връзка и след това. Някои от тях започнаха самостоятелна кариера, а други влязоха в екипа на инвестиционни фондове. Преди повече от година ги потърсих за съвет как да „стигна“ до движещите сили на пазара. Получих много идеи, линкове и източници. Рових и четох много. От всичко избрах някои неща, които прецених, че ще ми бъдат полезни в практическо отношение. Абонирах се и за един платен съветник, който ми дава информация за обеми от фючърсния пазар. Съчетах тези елементи и започнах да ги тествам в реална пазарна обстановка. А след като за пет последователни месеца тестовете се оказаха успешни, представих системата ХИТ пред българските трейдъри.

logo

В: С кои инструменти си търгувал при теста на системата ХИТ?

О: Търгувал съм валутни двойки и то само тези от тях, които ги има като фючърсни контракти. През първия месец „посягах“ и към злато, сребро и валутни  кросове, но скоро след това спрях да търгувам металите и двойки, в които отсъства щатския долар.

В: Гонеше ли месечна доходност или това се получи от само себе си?

О: Честно да си призная, преследвах такава цел. Преди около половин година имаше следния  разговор във Фейсбук. Един колега попита колко може да се печели от Форекс.  Друг веднага отговори, че между 8 и 10 процента месечно е напълно реалистично. Първият веднага направи делово предложение. „Отварям сметка с 1000 щатски долара – писа той – и ти давам да  търгуваш с тях. Ще ти дам цялата печалба, а резултатите ще ги оповестявам публично.“  Последва измъкване:) „Законът ми забранява да управлявам чужди средства!“

С това дискусията приключи, но отново се потвърди, че едно е да се хвалиш в социалните мрежи, а съвсем друго е да го покажеш на практика. Именно този разговор ме провокира да се опитам да го постигна… със собствени средства:) А резултатите се оказаха дори и по-добри!

Търговска система ХИТ

 

В: Защо реши да натрупваш печалбата?

О: Както написах в информацията на успешния тест на търговската система ХИТ, резултатите са постигнати с реална сметка, захранена с четирицифрена сума в евро. По този начин търговията е напълно истинска и достоверна. А натрупването на печалбата позволява всеки следващ месец човек да се „изкачва“ на по-високо ниво – да увеличава размера на позициите, да реализира по-голяма абсолютна доходност и така постепенно да достигне до етапа trading for living. Знам, че това е мечтата на много трейдъри и искам да покажа, че тя е постижима.

В: Достоверна ли е информацията от теста на търговската система ХИТ? Можеш ли да представиш доказателства за постигнатите резултати?

О: Информацията и постигнатите резултати са напълно достоверни. Сметката е при български брокер и в една папка съм събрал месечните отчети за целия тестов период. Не очаквайте обаче да ги „развявам“ публично. Приготвил съм да ги представя като доказателство на трейдърите, които изучават системата ХИТ.  Тези данни са важни само за тях, защото те също ще си поставят цели, които ще се стремят да постигнат.

П.П. Системата ХИТ ще бъде “черешката” на първото Ателие за Холистичен Анализ и Търговия.

Posted in Блог
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.