Menu Close

Пуснете пазарът да влезе във вас

3 min to read

Тим ме слуша много внимателно и съсредоточено. Не ме прекъсва нито с реплика, нито дори с мимика или жест.

– Знаеш ли – казвам аз, – сигурен съм, че един ден ще постигна успех и ще вляза в лигата на печелившите трейдъри. А дори не искам и да си мисля колко време след това ще ми трябва да си върна загубите.

– Виж, Стив, веднага трябва да ти кажа, че си затормозен. Сигурно си мислиш, че затормозяването е следствие от неуспехите ти в трейдинга, но е вярно и точно обратното – затормозяването води до затвърждаване на неуспехите. Забрави за момент всички неудачи и ми разкажи как си представяш своя успех. Представи си, че вече си го постигнал – как изглежда той?

[infobox size=14 icon=none000 type=info width=100% bgcolor=#FEF6D2 bordercolor=#FFD300 color=#444444 size=14 border=full style=square ]Това е откъс от Настройки на ума – книга първа от Уроци на трейдъра милионер.[/infobox]

– Още от началото, когато реших, че ще започна да търгувам,  аз си представям какво искам, а то е сумарните ми печалби да станат по-големи от загубите. Моята цел е да мога да постигам това всеки месец. Убедих се, че не е възможно всеки ден да е печеливш, но смятам, че е напълно реалистично повечето месеци през годината да бъдат на плюс.

– Имаш ли наум някаква месечна доходност, към която се стремиш?

– Представям си месечния доход като процент от капитала, който имам в сметката си. Не съм определил някаква конкретна цифра, но всеки един резултат между 5 и 10 на сто месечно ще приема като добро постижение. Всъщност идеята ми е, след като постигна и затвърдя тази процентна доходност, да увелича капитала и с това да увелича дохода си.

– Стив, ти самия каза, че си измислил тази идея още в началото, когато си започнал да търгуваш. Тоест, ти си направил планове за твоите резултати от трейдинга преди още да знаеш какво представлява това, с което си се захванал. Сложил си трейдинга в графата „регулярни доходи”, стремиш се да го постигнеш и се тормозиш, че не се получава. Ами то няма да се получи, с трейдинг редовни доходи НЕ могат да се постигнат.

– Чакай, Тим, нещо не ми е ясно! Ти самият каза, че се издържаш от трейдинг, а сега пък ми казваш, че регулярни доходи не могат да се постигнат?

– И двете неща, които съм ти казал, са верни, аз наистина се издържам с трейдинг, но не се стремя към ежемесечни доходи.

– Не знам как го правиш, но в моята представа, когато човек се издържа от някаква дейност, той трябва да има периодични доходи от нея.

Единствено в Смарт трейдърс помествам откъси от пълното издание.

– Веднага трябва да ти кажа, че думата „трябва” е много неуместно да присъства в речника на трейдъра. В трейдинга нищо не е задължително, обещано или гарантирано. Всяко нещо, което ние очакваме на финансовите пазари, само е възможно да се случи.

– За какво тогава изучаваме всички теории и стратегии, за какво ползваме индикатори и търсим графични модели? След като нито едно от тях не ни доближава до правилната преценка, за какво ни е да ги знаем?

– Знаеш ли, Стив, има една малка разлика между печелившите и всички останали трейдъри, но точно тази малка разлика носи успех на пазара.

– Разчитам да споделиш с мене тази тайна – казвам аз с шеговит тон.

– Тук няма никаква тайна, дори напротив – много хора ще си помислят, че това, което ще ти кажа, е просто игра на думи. Но не е така. Ето за какво става въпрос: повечето смятат, че трейдърът играе, като влиза на пазара, но истински успех постигат тези, които пускат пазара да влезе в тях.

Нищо не отговарям, а се опитвам да осмисля казаното от Тим. Думите му наистина звучат като някакъв словесен каламбур, но в същото време дават една гледна точка за трейдинга, коренно различна от традиционната представа. Дали това не е разковничето за постигането на успех в тази професия?
Bij

Posted in Настройки на ума
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.