01_печелим

Тези думи принадлежат на гуруто на личните финанси Робърт Кийосаки и отразяват неговото мнение за това колко е важно да се учим от грешките си. Това разбиране е изключително подходящо и за всеки трейдър, защото загубите са естествен спътник в нашата търговия.

Подобен начин на мислене е много важно да залегне трайно в нашето съзнание като трейдъри и за да го вкараме там от нас се изискват специални усилия по време на нашата ментална подготовка. Още от детските ни години нас са ни наказвали за нашите грешки, а в училище сме получавали слаби оценки. Така в нашето съзнание устойчиво е залегнало, че грешката е нещо лошо и в обичайните професии наистина е така.

Загубите като средство за производство

В света на личната самоинициатива и самоизява, където попада и търговията на финансовите пазари, грешките са неизбежен спътник – това са уроците на практиката. За хората от бизнеса, които инвестират собствените си средства с цел да ги увеличат, парите са не толкова цел, колкото средство за производство. Те се явяват в ролята на яйцата, които трябва да се счупят, за да се направи омлет и не е никаква трагедия ако някое яйце се изплъзне и падне на земята.

Като трейдъри ние сме на едно уникално място, защото на финансовите пазари, където търгуваме, има колосални количества пари и всички те са на един клик разстояние. Това ни дава всички основание да не драматизиране загубата на пари, защото можем да си ги възвърнем многократно в следващите часове, дни или месеци. Затова е много важно да настроим своето мислене така, че да виждаме възможностите, които ни предоставя пазара и да приемаме загубите като производствени разходи.

Бъдете готови за рестарт

Всеки, който пристъпва към търговия на финансовите пазари, трябва вътрешно в себе си да е готов да загуби целия си първоначален акаунт. Това не бива да се счита като нещо невъзможно или да се приема като край на света. Затова моя съвет към всички, които прекрачват в истинския трейдинг, е да си отварят реална сметка със свои собствени пари, които са спестени и не влизат в текущия ви бюджет. Приемете, че с тях плащате за своето образование и е много вероятно тези пари да изтекат еднопосочно.

Робърт Кийосаки много често споменава в своите книги един „срамен” епизод от своята биография – фалита на неговата първа компания. Той не само че не го крие, а напротив – многократно подчертава колко много се е научил от този свой неуспех. Така е и за нас трейдърите – няма нищо фатално ако нашата упоритост на пазара доведе до нулиране на сметка ни след няколко месеца или една година. Стига да сме достатъчно умни да направим своите изводи и да рестартираме своя трейдинг като оставим кардиналните грешки зад гърба си.

Колкото и стаж да придобиваме на финансовите пазари, колкото и висока подготовка да достигнем, загуби ще продължат да ни съпътстват. Не съществува трейдър, който отваря само печеливши позиции. По този повод един от моите учители в борсовата търговия казва, че стоповете ще ни удрят докато сме живи. В своето интервю за списание Трейдър Том Хугард определя тези загуби като неизбежна част от играта и препоръчва да не ги наричаме грешки. Затова думите на Робърт могат да станат мото на всеки трейдър – понякога печелим, понякога се учим.