Моят успех са моите правила

Трейдърът милионер от първо лице споделя своите правила*, благодарение на които уверено се движи в лентата на успеха – специално за Смарт трейдърс. „Достигнах до тях трудно и бавно – признава той, – но днес твърдо мога да кажа, че моят успех, това са моите правила!“

Аз не съм от вчера на пазара. Много години се движих от грешка към грешка и от загуби към загуби. Опитвал съм да търгувам на всякакви времеви рамки, използвах всевъзможни индикатори и много често съм имал челен сблъсък с margin call. Но всичко това остана в миналото! Вече не се опитвам да „преборя“ пазара, пуснал съм го да влезе в мен и се чувствам комфортно. Постепенно възстанових всичките си загуби и сега вече методично добавям към депозита си. За мен трейдингът се превърна в рутинна работа – не се възторгвам от печалбите си и не страдам за загубите, които понякога ми се случват. Или иначе казано, аз съм дългосрочно успешен.

Убеден съм, че всички вие искате да станете като мен и затова накратко ще ви изброя моите правила, които ме превърнаха в смарт трейдър.

  1. Аз съм спокоен

Нищо фатално не може да се случи на трейдъра, когато търгува обмислено, умерено и разумно. Да, стигнах до този извод след много и тежки загуби, но един ден си дадох сметка, че трейдингът не целият ми живот. Свалих от плещите си товарът на загубите, дадох си почивка и  и рестартирах своята сметка. На пазара е пълно с пари, а това значи, че една малка част могат да дойдат и при мен. А малкото за пазара е достатъчно за мен. И сега търгувам абсолютно спокойно!

  1. Забравих за парите в акаунта ми

Парите с които търгуваме НЕ са пари като останалите. Това са нашите материали за производство. Забравете ги! Не мислете за тях като за парични знаци, защото веднага започвате да ги мерите с финансовия си мащаб. А от това нищо добро няма да последва. Започвате да треперите над тях, боите се да не ги загубите, а това е буря от емоции, които изобщо НЕ ви помагат в търговията. Знам, че това е  трудно да се постигне, но непременно се постарайте да го направите. Пари са само тези, които са в портмонето или в банковата ви сметка.

  1. Престанах да мечтая за огромни и мигновени печалби

Опитвал съм много стилове на търговия и всичките върху собствената си реална сметка. Бил съм и скалпер, пробвал съм и интрадей търговия. През годините установих нещо много важно – човек трябва да избере такъв стил, който му позволя да се чувства комфортно. Затова не ви казвам, кой подход е правилен и кой – не, но за себе си съм възприел умерената средносрочна търговия.  Не мечтая за огромни и мигновени печалби – държа позициите си по няколко седмици, максимум до 2-3 месеца и, ако пазарът тръгне в моята посока, изкарвам от 150 до 700 пункта от всята успешна сделка.

  1. Не съм максималист

Максимализмът в трейдинга определено е една от детските болести на начинаещите. Аз също съм я преболедувал. Опитвах се да хващам дъната или върховете, но това се оказа едно твърде хазартно занимание, тъй като пазарът рядко дава ясни индикации, че цената точно в този момент ще обърне посоката си. Наистина, изкушаващо е да имаш позиция в началото на движението, но твърде често „доброто“ място се плаща с множество ударени стопове. А това обезсмисля цялото упражнение. Вече търпеливо чакам движението да започне и се включвам едва на третия такт. Горещо го препоръчвам и на вас!

  1. Не търгувам с пари на кредит

Веднъж, преди години направих тази грешка. Очаквах голямо движение на пазара и алчността ме накара да взема пари на кредит – да ги завъртя набързо,  да прибера печалбата и веднага след това да ги върна. Плановете ми обаче се провалиха. Голямото движение се отложи, чуждите пари се стопиха, а аз изгорях двойно – хем реализирах голяма загуба, хем трябваше да плащам и лихви върху нея.  Какво направих ли? За една години спрях да търгувам. Заех се усилено с друга работа и започнах малко по малко да си връщам заема. Спестих и пари за попълване на депозита. И чак  след това започнах отново да търгувам. Никога повече не съм търгувал с пари на кредит!

  1. Доволен съм от всичките си грешки

И всичките досега извърших въз основа на собствените си решения. Учех се и търгувах едновременно. Четях много книги, но въпреки това правех много грешки. И всичките тези грешки – върху реалната си сметка. Днес съжалявам, че съм бил толкова нетърпелив, защото за всички тези грешки съм плащам скъпо и прескъпо, а за някои от тях – по няколко пъти. Но въпреки това съм доволен. Платих от джоба си всеки цент от натрупания ми опит и днес вече знам, че  трябва да съм безмилостен към загубите, за да съм милостив към себе си и към личното си спокойствие. Доволен съм, защото, макар и на висока цена, си „купих“ безценен опит.

Купи по Интернет пълното хартиено издание на книгата

“Уроци на трейдъра милионер”:

Директно от списание Трейдър
  • По изрична препоръка на трейдъра милионер, неговите правила ще се публикуват едно по едно, за да има акцент върху всяко от тях. „В противен случай – пише Тим –  трейдърите ще ги прочетат по диагонала, веднага след това ще ги забравят и ще продължат да търгуват по старому. А тези правила са много ценни, Стив. Платил съм за тях голяма петцифрена сума и много искам да спестя тези загуби и болки на българските колеги.“