Menu Close

МИЛИОН или МЪДРОСТ?

3 min to read

Много често след като споделя нещо, свързано с моята най-популярна книга, се намира някой да ме попита дали аз самият съм милионер. Странно от толкова много думи върху корицата, точно една единствена привлича интереса. Никой досега не ме е попитал работя ли още върху Настройките на ума, добре ли се е получило Програмирането на успеха ми, работи ли Стратегията за печалба или дали съм успял да се превърна в Машина за пари. Никой изглежда не се фокусира върху думата „уроци“, нито пък върху факта че книгите от поредицата са бестселъри в Хеликон две поредни години. Явно само милионера и нищо друго не ги интересува.

Разбира се тези които се интересуват само от милиона, изобщо няма смисъл да четат „Уроци на трейдъра милионер“, защото в нея няма рецепта за правене на богатство. То, реално погледнато, такива рецепти принципно няма, но мераклии да ги търсят винаги се намират. Всъщност далеч по-малко са тези, които са готови да възприемат, че забогатяването е преди всичко начин на мислене, а едва след това пари в портфейла. И ако милиона е само някаква цифра и синоним на финансово безгрижие, то пътят към тях е съпътстван с много усилия, упоритост и… дълбока вътрешна трансформация, за които именно става въпрос във всяка една част от „Уроците“.

Все пак нека да поясня: прототипът на главния герой наистина е милионер, макар че за толкова години аз още нито веднъж не съм го попитал за това. Да, в началото аз нямах ни най-малка представа за размера на неговото финансово благосъстояние, но мигом осъзнах ценността на неговите разбирания относно търговията на финансовите пазари. И именно тези негови разбирания бавно, постепенно и методично „обърнаха хастара“ на моето собствено мислене и аз си дадох ясна сметка, че това е водещото за постигане на успех и то не само в трейдинга, а и във всяка една друга дейност.

Затова, за да предам тази ценност и на други, които се опитват да постигнат успех като управляват личните си финанси, аз положих огромен труд, за да напиша и да издам книгите от поредицата. Описах нашите разговори и събитията, които ги съпътстват, максимално близо до това как действително се случиха, защото работи върши не едно единствено послание, а цялата атмосфера и непринудения начин, по който мъдростта на успелия стига до тебе.

Затова тези, които търсят бързия милион, нека да се ориентират към подходящи игри на късмета и да разчитат на Фортуна. Погледнато отстрани на всекиго му се струва лесно да направи големия удар, но, когато обикновения човек започне да търгува със собствените си пари, неговият финансов мащаб все още не е готов за големите печалби. „Всяка сутрин – казва моят ментор за работата на трейдъра – съдбата дава в ръцете ни един по празен чек и е изцяло в наша власт каква сума ще запишем в него. По причина на нашия финансов мащаб обаче, ние първо пишем нулите, според размера на това, което сме готови да понесем, и една след това започваме да търгуваме за цифрата пред тях.“

В потвърждение на тази мисъл мога да ви споделя, че е случвало с Тим да отваряме едни и същи сделки и докато аз съм изкарвал пари колкото за една хубава вечеря в ресторант, трейдърът милионер от същата търговска идея е печелил пари колкото за чисто нова яхта. Затова не ме питайте милионер ли е този, който преподава или е написал „Уроците“, защото единственото, което е важно е какво можете да направите вие самите. Подражанието на милионера обаче не е в копиране на неговите действия, а във възприемането на неговия начин на мислене и в изграждането на подобна психика. А именно върху мисленето и поведението се разпростират „Уроци на трейдъра милионер“. И именно това е, което може да ви помогне да израснете. А дали този растеж ще ви доведе до милион е въпрос само на вашите стремежи и психически възможности.

Posted in Акценти
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.