Menu Close

Индикаторите – любов непостижима

3 min to read

Вече почти един месец представям някои фрагменти от моята концепция за холистичния трейдинг, която увенчава личното ми индивидуално професионално развитие към настоящия момент. Част от нея се явява и структурния анализ – липсващо звено между фундамента и техниката. Напълно уверено смятам, че структурният анализ е изключително иновативен и полезен в практическо отношение. И най-вече – той е категоричен контрапункт на механичното търгуване.

Успоредно с публикуването на статии в Смарт трейдърс, реших да представя и нагледен пример със снимка от моя монитор. На него се вижда една моя реална позиция в EURUSD, открита въз основа на структурния анализ. Вижда се използвания от мен expert advisor. И точно тази снимка предизвика буря от емоции сред колегите и ме провокира за настоящите размисли.

Мога категорично да ви уверя, че единствената ми цел да публикувам въпросната снимка бе да покажа на трейдърската общност, че не изсмуквам от пръстите си концепцията за холистичния трейдинг, а структурния анализ е нещо, което активно навлиза в моята реална търговия. Какво беше обаче моето учудване,  когато всички започнаха да ме питат

Как се нарича индикатора?

За мен това е изключително странно и е най-маловажното в цялата концепция. Същественото и различното в структурния анализ е пазарната информация, която се анализира. Важно е да се разбере какво е пазарна структура. Практически необходимо е да следим разпределението на ресурсите, които са създали вече отминалите движения. И от решаващо значение е да прогнозираме кой ще контролира цената с преобладаваща вероятност. Тези същностни неща обаче явно са останали извън полезрението на колегите, защото никой не се интересува от тях, а всички ме питат само едно:

Как се нарича индикатора?

Добре, ще отговоря на всички: Името му VLM. Взима информация от съответния фючърс и показва изтъргуваните контракти като хоризонтален и вертикален обем върху графиката . Няма го в маркета на MT4. Издирвах го повече от една година, защото целенасочено търсих определена данни за пазара и VLM беше едно от най-добрите решения в това отношение. В този смисъл е разбираемо защо плащам месечна такса за неговото ползване, вместо да ползвам някой от многото безплатни ЕА, които обаче просто преработват наличната в платформата информация.

Много се надявам, че научихте това, което ви трябва, но е твърде наивно да си мислите, че „с информация от фючърсния пазар ще ви стане много по-лесно.“ Все пак

Съветникът не е Светия Граал

И няма такъв, който ще свърши работата вместо вас. Изобщо, не спирам да се удивлявам каква е тази любов и преклонение към индикаторите. Колеги, най-безкористно апелирам, прочетете поредицата „Уроци на трейдъра милионер“. В нея на десетки места повтарям едно много просто и безкрайно логично нещо: „За да успееш в трейдинга трябва да мислиш със собствената си глава!“

Не разчитайте, че индикаторите могат да го направят вместо вас! Не търсете Свещения Граал в маркета на МТ4, той е на още по-достъпно място. Намира се в главата ви. Само вашето мислене е инструмента, който може да ви даде правилните решения.

Вярно, мисленето е трудна работа и иска да си признаеш, че пазарът е по-голям от тебе. Но това са фактите и всеки, рано или късно, го установява от собствения си опит. Колеги, механичното на пазара НЕ работи. Аз не ви спирам да се опитвате, но хиляди са го правили и преди вас и НЕ са успели. Няма да се удаде и на вас.

Аз самият също започнах като високомерен трейдър и много си блъсках главата в пазарните графики. Изучавах всевъзможни теории и стратегии и въпреки това реализирах загуби, стигнах до отчаяние, но макар и трудно, успях да изляза от това състояние и да се превърна в мислещ трейдър. Тези, които също искат да го направят, могат да извървят пътя заедно с мене – описал съм го стъпка по стъпка в поредицата „Уроци на трейдъра милионер“. А на тези, които искат да избегнат загубите и отчаянието – препоръчвам същото четиво. „Уроците“ ще наместят класическите ви знания и ще ви отворят очите за движещите сили на пазара. Няма как да се възползвате от предстоящото на пазара, без да сте в синхрон с тези, които ще придвижат цената в съответната посока.

Повярвайте ми, в това отношение индикаторите са любов НЕпостижима.

Posted in Блог
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.