Menu Close

За ползата от загубите и фалитите

5 min to read

Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещият е опитал.

Тим току що ми е разказал една история, която е показателна за това, че  страхът от малките загуби много често ни довежда до големи финансови поражения.

– Очевидно – самокритично започвам аз, – този „дефект” не е само у мен, след като има цял феномен, посветен на подобно самоубийствено поведение. Парадоксално е обаче, че макар да зная пагубните последствия от неприемането на малките загуби, аз не успявам да се променя, а продължавам да действам по същия безотговорен начин към собствените си пари. Това явно е голям проблем за мен, след като избра да започнеш нашия коучинг именно с него.

– Без всякакво съмнение, страхът от загуба е и най-голямата пречка пред успеха на начинаещите. А за мнозина той прекършва и цялата им по-нататъшна кариера като трейдъри.

– Тим, но все пак някои, в това число и ти, успявате да се преборите с него. Научи ме как да го направя!

– Първото нещо, с което трябва да започнем, е да направим

Анализ на страха

За всяко живо същество – продължава Тим – страхът е вроден инстинкт, предназначен да работи за неговото самосъхранение. При хората обаче, този инстинкт се е пренесъл и върху парите, които са изключително високо в ценностната система на хомо сапиенс. Толкова високо, колко и самия живот. Именно с този атавистичен страх всеки начинаещ навлиза в света на инвестициите и търговията на финансовите пазари.

Страхът ни помага да избягваме неща в нашето обкръжение, които възприемаме като заплаха. Важно е обаче да се отбележи, че не е задължително нещо действително да е заплаха, за да го чувстваме като такава. Просто го възприемаме по този начин, но докато умът ни е убеден, че е под заплаха, тя е напълно реална в нашето съзнание.

– Във всички случаи обаче инкасирането на големи по размер загуби е сериозен психологически удар и се отразява неблагоприятно и върху последващите ни решения.

– Абсолютно вярно – съгласява се трейдърът милионер. – За всеки обикновен човек, каквито поначало са начинаещите трейдъри, печалбата е единствената приемлива алтернатива, докато загубата им причинява неописуеми страдания. Увеличаването на резултата предизвиква фойерверк от еуфория, а трупането на загуба „натиска” плещите като воденичен камък. Мнозина трейдъри не могат да понесат този товар и в стремежа си да спрат загубите спират и да търгуват.

Много е важно да си дадеш сметка, че повечето грешки, които трейдърите правят, са от страх. И основният от тях е страхът от загуба. Но вместо да предпазва, този страх е отворена врата, през която влизат най-големите беди за средностатистическия трейдър.

12932861_1170634499647316_4734530613222098565_n

Страхът от загуба – едва успявам да запиша аз – кара трейдърите да допускат грешки докато търгуват. И колкото и да е парадоксално, именно страхът да не загуби кара начинаещия  да поема прекомерни рискове с надеждата, че ще му се размине.

За никой трейдър не е тайна, че борсова търговия е много рисковано занимание, а това недвусмислено означава, че при всяка сделка трябва да се поемат известни рискове. Хората обаче сме склонни да се абстрахираме от риска, който съпътства всичко в живота и смятаме, че, пренебрегвайки нежеланото, го правим и по-малко вероятно.

Този грешен начин на мислене трейдърите прилагат и по време на своята търговия. Тъй като ги страх от загуба, те се опитват да пренебрегнат риска и наивно смятат, че, осуетявайки удрянето на стопа, увеличават своя шанс за положително развитие на дадена неблагоприятна ситуация. Затова една от основните психологически тренировки на трейдъра са насочени към

Приемане и свикване с риска

– За съжаление обаче, поне при мен – с прискърбие отбелязвам аз, – психологическите тренировки за преодоляване на страха ще започнат под бремето на доста негативен опит. Струва ми се, че това е голяма пречка?

– Трудно е да се повярва, но за достигането на върхове в нашата професия от много голяма полза са загубите и фалитите. Разликата между майстор и начинаещ е, че майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещият е опитал.

– Извинявай, Тим, но това го казваш само, за да ме успокоиш. Не мога да повярвам на такова твърдение! А и кой преподавател би имал смелостта да каже на своите ученици. „Аз ви уча да печелите, но преди да започнете да го правите е много полезно няколко пъти да фалирате.” Ако наистина мислиш по този начин, дай ми някакви аргументи, за да си обясня тази ерес.

– Знаеш ли, Стив, страхът е сковаващо чувство. Независимо, че се боят от загуби, трейдърите НЕ могат да ги избегнат и затова е задължително да свикнат с това положение. От какво обаче се стреми да ни предпази страхът от загуби?

– От това да не загубим парите си.

– Да но ти много добре знаеш, че загубените пари в трейдинга НЕ са си отишли безвъзвратно, а винаги можеш да си ги върнеш обратно, а дори и да спечелиш много повече. Защо въпреки това страхът от загуба продължава да те стиска за гърлото? Коя е заплахата, от която той иска да те избави на всяка цена?

– Сигурно е опасността от нулиране на сметката. Всеки трейдър асоциира изпразването на акаунта с провал на своята кариера. След като не ти е останал никакъв капитал, губиш и шанса да си върнеш парите обратно.

– Така е, Стив, фалитът се приема като фатален край, но пък е твърде безразсъдно човек да търгува с всичките си свободни пари. При това положение дори и една солидна загуба няма да те извади окончателно от играта, а само здраво ще те разтърси и ще ти подейства отрезвяващо. В този смисъл фалитът може да ти даде шанс за едно ново начало.

– Да разбирам, затова ти препоръчваш фалита като ваксина за създаване на имунитет. Това ме прави значително по-уверен в моя успех, защото вече няколко пъти съм се ваксинирал:) Само дето имунитетът още го няма:(

– И той ще дойде – уверено отвръща трейдърът милионер. – Щом фалитите не са те отказали от трейдинга и не са пречупили стремежа ти да успееш, те все още за теб са само едно терапевтично средство. Малко силно наистина, но не и в доза, която може да те убие.

Откъс от книга четвърта „Машина за пари“. Тя е публикувана само в пълното хартиено издание „Уроци на трейдъра милионер“.

Only
Уроци на трейдъра милионер превърнаха в победители стотици български трейдъри.
Posted in Блог
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.