Menu Close

Еволюцията ми като трейдър продължава

6 min to read
Споделям стъпките от моето професионално развитие след завършването на поредицата „Уроци на трейдъра милионер“.

 

Много съм писал за това как започна моята трейдърска кариера. Откровено съм споделял и колко бях затънал, вървейки по традиционния път на пробите и грешките. Всичко това обаче започна да се променя след срещата ми с един преуспяващ трейдър. Уроците, които получих от него „обърнаха хастара“ на мисленето ми и бавно започнаха да отклоняват траекторията на моето професионално развитие. Тук искам да ви разкажа за следващите стъпки от еволюцията ми като трейдър.

Top10_july
През м. юли 2015 г. и трите е-книги се наредиха в Топ 10 по продажби на Хеликон.

Всичко при мен започна с уроците на трейдъра милионер. Да, това същите тези уроци, които съм описал в четири последователни книги от едноименната поредица. Тяхното издаване бе посрещнато много въодушевено от българските трейдъри, като всяка от първите три електронни книги неизменно ставаше бестселър в интернет книжарницата на Хеликон. И досега, вече като пълно хартиено издание, включващо и книга четвърта, „Уроци на трейдъра милионер“ са  събитие в българската трейдърска общност.

Целта на тези редове обаче не е да се хваля, колко успешно се продава  книгата ми, а споделя с вас колко важни са знанията в нея за мен самия. Макар покрай писането да се превърнах и в писател, моята основна работи си остава търгуването. А определено трейдингът е голямо предизвикателство. Мога откровено да ви призная, че

Тим продължава да е мой ментор 

и след завършването на „Уроците“. Веднага след като поставих точката и пуснах пълното издание за печат, аз помолих трейдъра милионер да ме насочи към хора и методи, от които да се науча как да прониквам зад повърхността на графиката. Той веднага откликна на моя стремеж и ме свърза с трейдъри от Европа, които работят в тази насока.  Мога да ви споделя, че само за няколко месеца аз прерових „тонове“ с информация. Навлязох в дебрите на някои много сложни анализи, един от които е клъстерния например. Изкарах и платени обучения при действащи чуждестранни трейдъри, които включваха и продължителна съвместна практическа работа.

Бях много упорит и съвестен ученик, но в същото време осмислях нещата със собствената си глава. Новите знания допълниха моите разбирания за нашата работа на пазара и те се преподредиха по един нов начин. Започнах да осъзнавам, че търговията е един цялостен процес и така стигнах до създаването на

Концепция за холистичния трейдинг

Смело мога да твърдя, че тя е напълно новаторска  и е посветена само върху практическата страна на търгуването. В нея има два основни опорни елемента. Единият е свързан с разбирането, че трейдърът търгува с цялостната си личност. Човекът с мишката НЕ е механичен изпълнител на някакъв алгоритъм или правила, а е същество с емоции, които са решаващи за неговите резултати. Взимането на решения, което е същината на трейдърската работа, не е механичен, а психически процес, но това масово отсъства от обученията и разбиранията на трейдърите в България.

Друг важен аспект от холистичния трейдинг е обследването на движещите сили на пазара. Задали ли сте си въпроса на кой разчитаме да ни донесе печалба като придвижи цената в изпълнение на нашата прогноза. На Марио Драги, на Джанет Йелън, на предстоящите новини от икономическия  календар или на фигура от графиката? Нито един от тези „играчи“ няма властта да го направи. Единствените, които движат цената са сделките на продавачите и на купувачите, а посока на зависи САМО от това кой  контролира цената за определен период от време. Аспекти от концепцията представих на първото Ателие за Холистичен Анализ и Търговия, както и в публикации в smartTraders.eu.

Процесът на осмисляне на новите придобити знания включва и още един елемент, който поне за мен е много важен. Многократно съм го написал и в книгите:

Простото работи по-добре от сложното

Товарът от прекомерно много знания не ни помага да станем успешни. Тяхната „тежест“ повече ни пречи да взимаме добри решения, а и подобно на всяка друга теория или стратегия, не ни дават категорични отговори. Затова в следващия етап започнах да пресявам усвоените методи на анализ и да задържам само някои елементи от тях – такива, които ми дават възможност да правя обосновани предположения за контрола върху цената.

Всичко това добавих към методите,  които до тогава ползвах, и сумарният ефект се превърна в търговската система ХИТ. Това е холистична интрадей търговия, която тествах в продължение на пет месеца върху реална сметка с четирицифрена сума в нея. Резултатите от тестовия период са публикувани и, поне за мен, са изключително задоволителни –   постигнатата доходност за всеки от петте месеца е средно над 11 процента.  Натрупвах тази сума месец след месец и така сумарната доходност за целия период стана повече от 70 на сто.

test_new

И докато описаните по-горе стъпки от моята трейдърска еволюция са били обект и на други публикации в списание Трейдър и Смарт трейдърс, то

Следващият етап сега споделям за първи път.

Тук в главната роля отново е трейдърът милионер. В първите дни на ноември имаме семеен празник и миналата година се събрахме с нашите приятели Тим и Флора да го отбележим в Лисабон. Случи се така, че вечерта, през която празнувахме, съвпадна с изборния ден в Съединените щати и, в този смисъл, бяхме максимално близо до мястото на събитията.

SAM_0447
Току що оттатък Океана Доналд Тръмп стана новият американски президент.

Тогава за първи път разказах на Тим за търговската система ХИТ. Похвалих му се с постигнатите резултати и дори му показах месечните си отчети от брокера. Всички, които познават героя от „Уроци на трейдъра милионер“, знаят, че Тим не е човек на словесните фойерверки. Той рядко изразява своето въодушевление, но сега спонтанно възкликна: „Стив, ти си направил голяма работа!“. Тази оценка беше много тонизираща и дори по-ценна за мен от постигната печалба. Въпреки това обаче вечерта не продължихме по темата, верни на принципа да не досаждаме с трейдъството на нашите дами.

Lucky&HITНа сутринта обаче, докато пиехме с Тим кафетата си, успях да му разкажа доста подробно за търговската система ХИТ и за начина, по който взимам търговски решения. По обичайния си начин, трейдърът милионер ме изслуша мълчаливо и, след като завърших, кратко попита: „Искаш ли да направим като Доналд Тръмп?“. Заедно с тези думи той посочи с ръка на запад зад океана, където милиардерът вече беше спечелил изборната победа. „Не искам да съм президент“ – отвърнах аз с усмивка, а Тим съвсем сериозно поясни: „Да се позабавляваме и да направим малко пари!“

Последната реплика наистина принадлежи на Доналд Тръмп и аз я помня от  книгите му, но все още не разбирах какво има предвид Тим. Все пак реших да не задавам уточняващи въпроси, а търпеливо изчаках сам да продължи. А когато това се случи, бях буквално шокиран от неговите думи: „Предлагам ти да търгуваме заедно!“

Този знаменателен ден постави началото на нов, повратен момент за мен. С Тим отворихме и започнахме да търгуваме в съвместна сметка при испански брокер, а от началото на 2017 г. той ме включи и в група, наречена Евро Екип. В нея, заедно с трейдъри от няколко европейски страни, управляваме капитали на инвеститори.

Разказвам всичко това, за да илюстрирам какви качествени скокове носи промяната в мисленето и разбиранията на трейдъра. Работата ми в Евро Екип е изключително интересна и след време сигурно ще ви разкажа по-подробно за нея. А колкото до тандема ни с Тим, той се базира на съчетанието между Lucky break  и Системата ХИТ.

За мен приключението, стартирало с „Уроци на трейдъра милионер“ става все по-вълнуващо, а „лисабонският договор“, както шеговито го наричаме с Тим, е знаменателно продължение на моята трейдърска еволюция, започнала преди години на плажното барче в Созопол.

Only
Започни своята трейдърска еволюция под менторството на Тим – трейдъра милионер!
Posted in Акценти
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.