Menu Close

Дневната търговия е подход, а НЕ график на отваряне и затваряне

5 min to read

5001

По темата за интрадей търговията може да се прочете много. Голяма част от тези неща обаче са съзнателно неверни или пък са писани от хора теоретици:

„Интрадей търгуването на Форекс се използва обикновено, за да се елиминира плащането на такси като се държи отворена позиция за следващия ден.“ Пълна глупост: суапът е несравнимо по-малък от резултата, до който може да доведе движение на цената.

„Дневните форекс трейдъри са тези, които осигуряват ликвидността на пазара.“ Друга глупост: ликвидността осигуряват маркет мейкърите.

„Успешният дей трейдър трябва да измисля нова стратегия почти всеки ден или да пригажда съществуващата стратегия с пазарните условия.“ Моля за извинение: Търговската стратегия НЕ е къща на  колела, с която всеки ден да осъмваш на ново място.

„Най-добрият и най-ефективен начин да се научите да търгувате на Forex е да го практикувате ежедневно.“ Ето това вече е много вярно, с едно малко уточнение (като във вица за  компютрите и компотите): Това е най-добрият начин начинаещият да си загуби парите.

„Дневното търгуване (на англ. day trading) е стил, при който отваряш и затваряш позиция (или няколко позиции) в рамките на един ден. Тук звучи чиста теория, защото НИЩО освен названието не те задължава да затваряш позициите си преди лягане.

Ако излезем от тесните канони на наименованието и се вгледаме в същността страна на дневната търговия ще откроим няколко основни момента, които характеризират този трейдинг.

Като прогноза, хоризонтът на интрадей търговията е сравнително близък. На базата на своя анализ ние си съставяме очакване за един относително малък отрязък от предстоящото движение на цената. Този отрязък може да бъде 10, 20 или дори стотина пункта и той НЕ е някаква генерална тенденция, а нещо, което се е зародило през изминалите няколко дни и ние сме си съставили хипотеза какво ще бъде по-вероятното развитие. Това може да бъде довършване на корекция, продължаване на тренд, изчерпване на сила в едната посока, пробив или отблъскване от ниво и др.

Според моето мнение, дневната търговия дава комфорт в психологическо отношение. Установих това върху себе си, като човек, започнал по традиционния начин и лутал се между различни стилове и стратегии. Всички искаме големи печалби. За да ги постигнем обаче ние нужен или голям обем, или много време. За начинаещите, големият обем е широко отворена врата към бърз фалит, а продължителното чакане за сетъп или пък стискане на отворена позиция е трудно за издържане. Цената няма навика да се движи бързо и еднопосочно в желаната от нас посока, а чакането и колебанията в резултата бързо „вади аматьора от обувките“.

Дневната търговия много прилича на обичаен трудов ритъм. Поглеждаш сутрин как са се представили партньорите от изток, „отваряш офиса“ с Лондонското сити, правиш си сиеста в ранния следобед, а след 15:30 работиш заедно с американските партньори. Понякога, заради ФЕД, може да ти се наложи да останеш извънредно и до по-късно, но като цяло, трудовият ти ден спокойно може да приключи нормално, както е на повечето от останалите работни места.

Както и на всяко друго работно място, при дневната търговия също можеш да прехвърлиш част от работата си за следващия ден. Нямаш задължение да затваряш всичките си отворени позиции и дори напротив – в много случаи развитието на твоята интрадей идея се осъществява именно на следващия ден.

Актуален пример в това отношение е моя реална сделка в USDJPY от вчера. На базата на тенденциите на голяма графика и подкрепено от структурния ми анализ прецених, че има доминираща вероятност цената на двойката да поевтинее.  Затова сутринта отворих къса позиция, но през целия ден сценарият ми НЕ се реализира. Дори напротив, двойката продължи, макар и с усилие, да поскъпва, а силни разпродажби в щатската сесия успяваха да бъдат възстановени. Въпреки това прогнозата ми не се промени. Оставих позицията за днешния ден. И още сутринта вече имаше развитие в желаната посока. А през първите часове след отварянето на Лондон поевтиняването продължи.

USDJPY

На снимката е запечатан моментът, в който позицията е заработила над 50 пункта, твърде добре за дневна търговия.

Тук е мястото на отбележа и една друга полезна особеност на Интрадей търговията. Това е минимализмът като настройка на ума. Макар привидно да противоречи на желанието за постигане на големия удар, прибирането на малки печалби е една много удачна стратегия в дългосрочен план. В края на миналата година аз обявих резултатите от тестовия период на моята търговска система ХИТ, в която принципът „Толкова ми е достатъчно!“ доведе до натрупвания, каквито преди не бях постигал.

Повече за конкретните цифрови измерения на търговската система ХИТ споделих с участниците в първото АХАТ, но сега искам да обърна внимание само на един от тях – продължителността на сделките. Макара абревиатурата на системата да означава „холистична интрадей търговия“, отварянето и затварянето на позициите не бе извършвано по график:) Имаше дни, през които не съм търгувал, а имаше и позиции, престояли повече и от седмица. Все пак повечето от сделките затварях в рамките на деня, но често, както и при поменатата по-горе, те приключваха следващия ден.

Затова искам още веднъж да го кажа. Дневната търговия е преди всичко подход, а не цикличен график на отваряне и затваряне. Ние си съставяме и проверяваме една  краткосрочна (дневна) прогноза, но пазарните участници НЯМАТ насрещен план да я изпълнят, още по-малко пък до прекъсването на пазара в полунощ. За мен, важен в интрадей търговията е не толкова периода от време, колкото сценарият и „изпълнението“ му от пазара.

Затова считам, че дневната търговия ни най-малко не е стресираща, а една най-обикновена проверка на вероятности. При това най-важното е пазарните колебания да остават в параметрите на търговския ни сценарий, но далеч не е необходимо желаното развитие да се случи бързо, сега или веднага.

Posted in Блог
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.