Menu Close

Пазарно мислене

2 min to read

Пазарното мислене е нещо изключително важно за всеки трейдър, който иска да успее. Този елемент обаче обикновено се подценява от начинаещите и те се фокусират върху анализа и стратегиите за търгуване. „Важното е да се науча къде да влизам и да излизам в своите сделки“ – твърдят мнозина и напълно игнорират необходимостта от познаване на пазарните механизми.

Аз лично, както и всеки който се е задържал дълго на финансовите пазари, съм на съвсем друго мнение. Лесно е да излезем на пазара, но по-трудното и важното е да пуснем пазара вътре в себе си. Да се фокусираме не върху графиката, а върху това, което се случва зад нея. Да потърсим отговор на въпроса кои са доминиращите сили, които движат пазара в настоящия момент.

С този въпрос не се занимават нито фундаменталния, нито техническия анализ, а и честно казано самоподготовката не е достатъчна за да се научи трейдъра как да го прави. За усвояването на пазарно мислене е необходимо да общуваш с хора, които вече са го усвоили. Да чуеш техните разсъждения, начина по който тълкуват определени ситуации и малко по малко да започнеш да възприемаш пазара такъв какъвто е – една непрестанна война за парите на другите. Затова най-добрият начин за придобиване на пазарно мислене е да имаш ментор, който да те води в този процес.

Има много отлични анализатори и малко на брой успешни трейдъри. Всеки трейдър задължително стъпва върху анализа, но изгражда успеха си чрез своето поведение на пазара в настоящия момент. Проблемът е обаче, че логиката не работи на финансовите пазари. Не върши работа и линейното мислене, с което обичайно боравим в живота. Работата на трейдъра е да прави пари в една вероятностна и променлива среда.

Независимо от цялото изобилие от теории и стратегии за търговия на финансовите пазари, това си остава едно от най-трудните занимания в човешката дейност. И това произтича най-много от трудността пред усвояването на адекватно пазарно мислене.

Posted in Новаторство
Translate content - choose a language =>
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.